حمل و نقل کالا
گاهی پیش می آید که شرکتها و سازمانها با تمام پیش بینی های انجام شده و بررسی های صورت گرفته در پروسه خرید یا صادرات کالا تا پیش از حمل دچار هیچ مشکلی نمی شوند منتها به دلیل عدم حرفه ای بودن شرکت حمل در نحوه انجام پروسه اعم از خدمات حمل یا تنظیم اسناد موجب تاخیر در دریافت یا صدورکالا می گردند لذا انتخاب شرکت حمل بین المللی مناسب با قیمت مقرون به صرفه که دارای سابقه و تجربه کافی در این زمینه باشد امری است تخصصی .همچنین انتخاب نوع حمل اعم از هوایی ؛دریایی یا زمینی نیز با توجه به نوع کالا و مبدا یا مقصد حمل مقوله ایست اثر گذار.
پس از ورود کالا به داخل کشور وپس از ترخیص گمرکی مقوله حمل داخلی با توجه به قوانین و مقررات دست و پاگیر و ارگانهای دخیل در صدور مجوز حمل یکی از مهمترین مراحل ترخیص گمرکی و تحویل کالا می باشد. همچنین در مراحل صدور کالا انتخاب روش حمل داخلی :زمینی یا ریلی و همچنین نوع وسیله حمل و انتخاب شرکت حمل مناسب و نظارت وکنترل بر بارگیری محموله از اهم مراحل این پروسه از کار می باشد. فراهم بودن وسیله حمل داخلی در زمان ومکان مناسب جهت جلوگیری از تاخیر در حمل؛ مناسب بودن وسیله حمل مورد نظر با توجه به نوع کالا؛ دقت و تجربه در امر بارگیری کالا به منظور پیشگیری از هرگونه صدمه دیدن یا از بین رفتن کالا و همچنین نحوه مهار کردن و مراقبت در حمل تا رسیدن به مقصد باید حتما مد نظر قرار گیرد.

آشنایی با قوانین حمل و نقل بینالمللی کالا
حمل و نقل بینالمللی کالا عبارتست از جابجایی و حمل کالا از نقطهای در داخل یک کشور به نقطهای در داخل کشور دیگر با رعایت قوانین و مقررات حاکم بر آن.
شرکت حمل و نقل بینالمللی عبارتست از یک شخصیت حقوقی که به منظور انجام عملیات حمل و نقل بینالمللی شامل فعالیتهای فورواردی و کریری و یا تواماً تشکیل شده است.
فعالیت فورواردی عبارتست از عمل هماهنگی و ترتیب حمل کالا به یکی از طریق مختلف زمینی، هوایی، دریایی و یا ترکیبی از آنها و قبول مسوولیت به موجب بارنامه صادره و قراردادهای منعقده. شرکتی که در این زمینه فعال است فورواردر نمامیده می شود.
وظایف فورواردر
۱- صدور پروفرمای حمل
۲- انعقاد قرارداد حمل با صاحب کالا
۳- صدور بارنامه
۴- جمع آوری (برحسب درخواست صاحب کالا و قرارداد حمل)
۵- انبارداری بار (برحسب درخواست صاحب کالا و قرارداد حمل
۶- بستهبندی بار (بر حسب درخواست صاحب کالا و قرارداد حمل
۷- بیمه باربری (برحسب درخواست صاحب کالا و قرارداد حمل
۸- انجام تشریفات گمرکی در مبدا و برحسب کار
۹- انعقاد قرارداد با موسسات مختلف حمل کننده و اخذ راهنامه یا بارنامه دریایی، زمینی، هوایی
۱۰- کسب اطلاعات لازم از جریان حمل و ارایه اطلاعات کسب شده به صاحب کالا برحسب قرارداد منعقده بین صاحب کالا و شرکت حمل و نقل
۱۱- تحویل کالا به گمرک مقصد درحمل و نقل زمینی و امضا صورت مجالس کسر و اضافه تخلیه
۱۲- اخذ صورت مجالس کسر و اضافه و آسیب دیدگی کالا و دست خوردگی و ترخیصیه از نماینده خط حمل دریایی و هوایی و انجام سایر وظایف در ارتباط با سایر مسوولیتها
۱۳- انجام تسویه حساب با طرفهای زیربط
۱۴- اعلام ورود کالا به صاحب کالا

تعریف بارنامه
سندی است که حمل کننده یا نماینده وی پس از وصول کالا صادر می نماید و حاکی از حمل کالای معینی از یک نقطه (مبدا حمل) به نقطه دیگر (مقصد حمل) با وسیله حمل مورد توافق (کشتی، قطار، کامیون، هواپیما و یا ترکیبی از آنها) در مقابل کرایه حمل معینی می باشد.
انواع بارنامه رایج در حمل و نقل
نوع بارنامه با توجه به نوع وسیله مورد استفاده معین میشود. به عبارت دیگر، با توجه به این که کالاهای مختلف، با وسایل گوناگون حمل میشوند، از بارنامههای متفاوتی استفاده میشود، که رایجترین آنها به شرح زیر می یاشد:
- بارنامه دریایی: حمل با کشتی (Ocean/Marine Bill Of Lading)
- راهنامه (بارنامه) هوایی: حمل با هواپیما (Airway Bill)
- راهنامه (بارنامه) راه آهن: حمل با قطار (Railway Bill)
- راه نامه (بارنامه): حمل با کامیون (CMR/TRUCK Way Bill)
- بارنامه سراسری: حمل با کامیون، قطار، کشتی (Through Bill Of Lading)
- بارنامه حمل مرکب فیاتا (Combined Transport Bill Of Lading)
کارکرد بارنامه (B/L)
بارنامه سندی است که توسط حمل کننده یا نماینده او امضا می شود و بیانگر این است که کالاهایی که نوع، کمیت و شرایط آن ذکر شده است، برای حمل دریافت شده اند و یا بر روی کشتی که عازم مقصد مشخصی است بارگیری شده اند. بارنامه رسید کالا می باشد و بیانگر شرایط و مفادی است که تحت آن کالا حمل می شود.
بارنامه به عنوان یک سند کلیدی در کشتیرانی و حمل و نقل چندین کاربرد دارد. از جمله:
- نشان دهنده قرارداد حمل است (Evidence of contract of carriage)
- رسید کالا است (The receipt of goods)
- سند مالکیت کالا است (Document of title to the goods)
لذا توجه به نکات در خصوص بارنامه حائز اهمیت است:
- بارنامه نشان دهنده این است که کالا یا بار برای حمل به مقصد تعیین شده به حمل کننده تحویل داده شده است و ضوابطی که حمل و نقل طبق آن انجام می شود را با جزئیات و یا با اشاره به مرجع آن نام می برد.
- نشان دهنده این است که حمل کننده بار را تحویل گرفته است.
- سند مالکیت کالا: سندی است که طبق آن به دارنده آن اجازه داده می شود بعد از رسیدن کشتی به مقصد، بار را از حمل کننده تحویل بگیرد. همچنین بارنامه به دارنده آن اجازه می دهد تحت ضوابط قرارداد حمل، در صورت فقدان کالا یا آسیب دیدن آن، ادعای خسارت کند. طبق قانون، مالکیت بارنامه برابر است با مالکیت کالا. یعنی دارنده آن مالک کالا شناخته می شود.

اگر بارنامه از نوع “Negotiable” باشد، یعنی قابل معامله و انتقال می باشد و هر کس آن را داشته باشد مالک کالا شناخته می شود. اگر از نوع “Non-negotiable” باشد یعنی غیرقابل معامله و انتقال به دیگری می باشد و معمولاً پشت نویسی شده و تنها یک مالک دارد که نام او ذکر شده است.
شیوه معمول این است که بارنامه در سه نسخه اصلی صادر می شود و در بندر مقصد تنها کافیست که دریافت کننده کالا، یک نسخه را که مربوط به اوست ارائه دهد. اگر بار به بندری غیر از مقصد تعیین شده در بارنامه منتقل شود، هر سه نسخه اصلی بارنامه باید تحویل دهد.
فعالیت کریری
فعالیت کریری بینالمللی عبارتست از تصدی بلافصل جابجایی کالا از کشوری به کشور دیگر به یک طریق حمل و بر طبق قرارداد حمل.
الف) وظایف کریر
۱- انعقاد قرارداد حمل و صدور راهنامه
۲- تهیه اسناد و مدارک برای امکان سفر از قبیل کارنهتیر، کارنه دو پاساژ، دوزبلاغ، ویزا، بیمهنامه، گواهی قبولی و…
۳- تودیع ضمانتنامههای لازم به ارگانهای ذیربط جهت اخذ مدارک و اسناد ضروری.
۴- تامین کامیون مناسب برای حمل با توجه به مهلت مقرر در قرارداد.
۵- تحویل گرفتن کالا از فرستنده یا فورواردر و نظارت در بارگیری کامیون از نظر تطبیق مندرجات اسناد حمل با محموله.
۶- ارایه اسناد کالای مربوط به مقامات گمرکات از مبدا تا مقصد راهنامه و مراقبت در سالم نگه داشتن پلمپهای گمرکی.
۷- تحویل کالا به گیرنده در محلهایی که به وسیله مقامات گمرکی تعیین و اجازه داده میشود.
۸- رعایت مسیر مشخص شده و مدت زمان حمل کالای تزانزیتی که مقامات گمرکی تعیین مینمایند.
۹- رعایت مسیر و مدت زمان حمل کالا بر طبق قرارداد حمل.
۱۰- تخلیه یا نظارت بر تخلیه و شمارش کالا و امضا اسناد کسر و اضافه و آسیب دیدگی.
۱۱- دقت در تحویل محموله به مقصد و اخذ گواهیهای مربوطه.
ب) مسوولیتها
1- پرداخت کرایه حمل و حق توقف و سایر حقوق متعلقه به راننده
۲- قبول کلیه مسوولیتهای مذکور در کنوانسیونM.R. در زمینه مفقود شدن، تاخیر و آسیب دیدگی کالا و تعهد پرداخت غرامت به میزان توافق شده یا طبق کنوانسیون مذکور.
۳- مراقبت در تایید روی ته قبضهای کارنهتیر توسط مقامات گمرکی بین راهی و مقصد و استرداد لاشه کارنهتیر به اتاق بازرگانی و صنایع و معادن در مهلت مقرر.
۴- رعایت کلیه دستورالعملها و آییننامههایی که در رابطه با امور کریری به تصویب مراجع ذیصلاح میرسد.
۵- آگاهی از مقررات مربوط به تردد کامیونها در کشورهای مسیر و اعلام آنها به رانندگان.
۶- آموزش رانندگان برای اجرای صحیح حمل و نقل بینالمللی کالا بر اساس دستورالعملهای ابلاغی.
۷- قبول کلیه مسوولیتهای مذکور در کنوانسیون TR و ضمایم مربوطه در مواردی که کالا به صحابت کارنهتیر حمل میشود.
۸- شرکتهای کریر ضمن مراقبت در حسن انتخاب و رفتار راننده و سایر عوامل مربوطه در صورت احراز مراتب تخلف، همکاری لازم را با سازمانها و موسسات و اشخاص ذیربط جهت برخورد قانونی لازم با عوامل فوقالذکر به عمل خواهند آورد.
ج) حقوق
1- مسوولیتهای کریری در پرداخت غرامت محدود به موارد مذکور در کنوانسیونR.M و به شرط رعایت مفاد این کنوانسیون از جانب فرستنده و گیرنده کالا خواهد بود.
۲- در صورتی که حوادث و عواملی خارج از حیطه اختیارات کریر (قوه قهریه) موجب عدم اجرای تعهد گردد که کریر مسوولیتی در پرداخت غرامت ندارد.
۳- کریر مسوولیتی در قبال مغایرت ناشی از محتویات بستههای آکبند یا کنتینرهایی که با پلمپ شمارهدار سالم به همان نحو که تحویل گرفته شده به مقصد تحویل میشود نخواهد داشت.
۴- در صورتی که فرستنده کالا با اظهار نظر خلاف واقع خود از نظر کمیت و کیفیت کالا موجبات زیان یا انجام هزینههای غیر عادی را برای کریر فراهم نماید متعهد جبران آن میباشد.
۵- تا هنگامی که کرایه و هزنیههای مربوط به آن پرداخت نشده باشد کریر میتواند اجازه دخل و تصرف در کالا را به صاحب آن ندهد.
۶- در مواردی که کامیون به انتظار بارگیری یا تخلیه پیش از حد مقرر معطل نگهداشته شود مشتری متعهد پرداخت حقوق توقف خواهد بود.
د) داوری
شرکتهای حمل و نقل و مشتری میبایست در قراردادهای حمل، مرضیالطرفین را به عنوان حکم مشخص نمایند تا چنان چه بین شرکت و مشتری در اجرای مفاد قرارداد حمل اختلافی بروز نماید و اختلافات از طریق مذاکرات فیمابین حل و فصل نگردد موضوع به حکمیت محول گردد. در قراردادهایی که مرجع حکمیت مشخص نگردیده باشد طرفین میتوانند به کمیسیونی که از نمایندگان وزارت راه و ترابری تشکیل میگردد مراجعه نمایند.
ه) بیمه
شرکتهای حمل و نقل بینالمللی لازمست مسوولیتهای کریری خود در کنوانسیون C.M.R و یا توافقهای انجام شده را بیمه مسوولیت نموده و کامیونها را نیز در مسیر حمل، نزد یکی از شرکتهای بیمه معتبر بیمه نماید.

Transport International Road T.I.R
تا چندین سال پیش، روش حمل و نقل بینالمللی کالا در ارتباط با مقررات گمرکی در دنیا، نوعی بود که هر کشوری بر اساس ضوابط خاص خود عمل میکرد که این امر سبب شده بود که در حمل بارها به ویژه بارهای ترانزیتی مشکلاتی به وجود آید. که ضمن آن که کالا وارد میشد و از طرفی شرکتهای حمل و نقل کننده ناگریز بودند بر اساس مقررات گمرکی هر کشوری مبالغی تضمین گمرکی که گاهی غیر قابل پرداخت بود در مرزهای ترانزیتی بپردازند که تامین این نظر خود مشکل بزرگی را ایجاد ساخته بود.
بنابراین تشریفات گمرکی ترانزیت در کشورهای مختلف موجب کندی حمل و نقل بینالمللی میگردید تا جایی که کنترلهای متعدد و توزیع ضمانتنامههای مختلف و تکمیل اظهارنامههای ترانزیتی مبادله کالا بین کشورهای مختلف را محدود نموده که این موانع در حمل و نقل زمینی به مراتب محسوستر است و بدین ترتیب هر کشوری کوشش داشت با عقد قراردادهای ترانزیت خصوصی به رفع این مشکلات بپردازد که تا اندازهای این مشکلات تسهیل شده بود ولی از آن جایی که مسائلی همیشه در هنگام عقد این نوع قراردادها مطرح میشد و کشورهای مسیر ترانزیت با استفاده از احتیاج طرف مقابل آوانسهای خاصی را مطالبه میکردند که گاهی غیر عملی و در صورت پذیرش آنها ناگریز منافع را چه از نظر سیاسی و چه از نظر اقتصادی از دست میداد.
این مشکلات از کلیه جوانب سبب شد که موضوع به قسمت اقتصادی و بازرگانی و گمرکی سازمان ملل کشانده شود که با توصیه این سازمان در ۱۵ ژانویه ۱۹۵۹ زیر نظر شورای گمرکی وابسته به سازمان ملل در ژنو موافقت نامه ای مطرح و به امضا رسید که به طور کلی روش حمل و نقل بینالمللی جادهای را تغییر داد و تسهیلات فراوانی را از نظر ارزیابی کالا، تضمین کالا و به طور کلی نحوه برخورد با مقررات گمرکی کشورها به وجود آورد بدین ترتیب سازمانی بنام ایرو (IRO) به وجود آمد. اتحادیه حمل و نقل یا (IRO) که وابسته به سازمان ملل است این کنوانسیون را طوری طراحی نموده است که ضمن حفظ نظارتهای گمرکی، تشریفات ترانزیت به حداقل ممکن کاهش یابد.
نوع تسهیلات و روش آسانی که در این موافقتنامه مطرح شده بود، انگیزهای شد که کشورهایی که در امر حمل و نقل بینالمللی ترانزیت کالا فعالیت دارند به این موافقتنامه بپیوندند.
مقررات TIR
این موافقتنامه اصل را بر اعتماد و مبنای کار را بر صحت عمل گذارده است. باین مفهوم که کشورهایی که در مسیر ترانزیت حمل و نقل کالا قرار میگیرند اسناد تسلیمی و پلمپ و مهر وسایط نقلیه شرکتهای حمل و نقل بینالمللی را معتبر شناخته و بر اساس آن اجازه ترانزیت کالا را صادر مینمایند.
اگر چه متاسفانه در عمل اعضا یکدست نبودند و بودند شرکتهایی که از این روش سو استفاده کردهاند و سبب شدهاند که روح اعتمادی که روزهای اول بر فضای این موافقتنامه گسترده شده بود به قالب بدبینی و شک کشانده شود ولی خوشبختانه چون اکثریت اعضا سازمان ایرو جز راه صحت و سلامت راهی را انتخاب نکردهاند، هنوز اعتبار آن پا برجاست که امید میرود آنان که راهی جز سلامت و صحت برگزیدهاند تغییر روش دهند. ماده واحدهای که به عنوان لایحه قانونی الحاق دولتی ایران به کنوانسیون گمرکی و حمل و نقل بینالمللی کالا در فروردین سال ۱۳۵۰ به تصویب مراجع قانونگذاری رسید شامل یک مقدمه و ۵۱ ماده و ۹ ضمیمه و یک پروتکل بود که در تبصره یک آن اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران بر اساس مجوز مفاد بنده ماده ۵ قرار دارد به عنوان موسسه ضامن شناخته شده و تصویب گردیده است. که عیناً در تبصره ۱ قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون گمرکی مربوط به حقل و نقل بینالمللی کالا ۱۹۷۵ که مشتمل بر ۶۴ ماده و هشت ضمیمه باز هم اتاق بازرگانی و صنایع و معادن با توجه به مفاد بند ۱ ماده ۶ کنوانسیون به عنوان موسسه ضامن شناخته شده است.
یادآوری و آموزش رانندگان ایرانی و رابطه با راهنامه CRM و بیمه مسوولیت:
- کوشش کنید تا کالا از هر حادثهای مصون بماند.
- اگر توانستید با هر وسیلهای جلوی خرابی و فساد باقیمانده کالایی که حادثه ندیده است را بگیرید.
- اگر کامیون یخچالدار دارید، قبل از بارگیری و حرکت حتماً از سلامت یخچال اطمینان حاصل کنید.
- اگر در طول مسیر به استراحت احتیاج داشتید حتماً در پارکینگ مجاز و امن توقف کنید.
- اگر بخشی از کالا یا تمامی آن براثر تصادف یا سرقت از بین رفت به مقامات انتظامی محل وقوع حادثه مراجعه و بخواهید گزارشی در این مورد تهیه کنند.
- اگر محل وقوع حادثه در خارج از ایران میباشد، نسبت به تایید گزارشات مقامات ذیصلاح که در رابطه با حادثه تهیه شده توسط سفارشات یا سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در محل اقدام کنید.
- اگر کالای ترانزیتی حمل میکنید و تصادف کردید به نزدیکترین گمرک و بخواهید تا گزارشی در این مورد تهیه کنند و سریعاً شرکت را در جریان امر قرار دهید.
- به اشخاص ثالثی که مقصر حادثه هستند به هیچ عنوان رضایت ندهید.
- اگر دسترسی به دوربین عکسبرداری یا فیلمبرداری دارید حتماً از صحنه حادثه و کالای آسیب دیده عکس یا فیلم تهیه کنید.

اقداماتی که میبایستی در صورت اطلاع از حوادث در ارتباط با راهنامههای C.M.R. انجام شود:
الف) در محل وقوع حادثه حداکثر سعی و کوشش جهت جلوگیری و یا توسعه خسارت وارده به کالای موضوع راهنامه به عمل آید.
ب) وقوع حادثه به اطلاع مقامات انتظامی و یا مراجع ذیصلاح برسد و از آنان درخواست تنظیم گزارش شود.
ج) بلافاصله و منتهی ظرف مدت پنج روز (بدون احتساب تعطیلات رسمی) پس از اطلاع از وقوع حادثه و یا ادعای غرامت توسط دورنویس (فکس) طبق فرم پیوست شماره ۵ و یا ۶ برای شرکت ایران حامی کارگزار بیمهای انجمن و رونوشت آن به انجمن ارسال شود.
د) در صورت وقوع حادثه در خارج از کشور ترتیبی داده شود که حتیالامکان یکی از کارشناسان صلاحیتدار بینالمللی، مانند لویدز، از کالا و محل وقوع حادثه بازدید کرده و در مورد علت و چگونگی حادثه و میزان خسارت گزارش تهیه کند.
ه) اسناد وقوع در داخل کشور، پس از اجرای بند ج بالا، کارشناس بازدید خسارت به شما معرفی خواهد شد.
و) اسناد و مدارک زیر در مورد خسارت تهیه و در اختیار انجمن قرار دهد:
- راهنامه، صورت بستهبندی و فاکتور خرید کالا
- اصل سند مطالبه خسارت از طرف زیان دیده
- اصل صورت مجلس گمرکی (در صورت وجود)
- اصل گزارشات مقامات انتظامی (در صورت وقوع حادثه وسیله نقلیه)
- اصل گزارش کارشناس بازدید کننده (یکی از کارشناسان صلاحیتدار بینالمللی مانند نمایندگان لویدز) از خسارت کالای موضوع راهنامه (و صورت حساب ایشان)
- اصل گواهی کسر تخلیه (در صورت احراز گواهی کسر تخلیه)
توجه: بدون کسب موافقت کتبی بیمهگر، صادر کننده راهنامه مجاز به پذیرفتن مسوولیت، (مگر این که مسوولیت بدون قبول وی نیز محرز بوده باشد) نسبت به هر گونه حادثه و خسارت ناشی از آن نمیباشد. در غیر این صورت بیمهگر میتواند از پرداخت خسارت مربوطه به مسوولیت پذیرفته شده خودداری نماید.
ز) از آنجا که قرارداد بیمه توسط انجمن به نمایندگی از طرف شما، امضا شده است، لطفاً همیشه، هر خواسته یا خسارتی را فقط به انجمن و شرکت ایران حامی اطلاع دهید.
بخشی از آییننامه اجرایی قانونی حمل و نقل و عبور کالای خارجی
